Follow by Email

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

ΩΝΑΣΣΕΙΟ - ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ένα παιχνίδι με τις αισθήσεις μας ανοιχτές!
Ένα κτίριο: Σχήματα, χρώματα, υλικά!
18 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 201210:00-13:00 Σε διάφορους χώρους της Στέγης
Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με έμπνευση που προέρχεται από το ίδιο το κτίριο της Στέγης, το οποίο χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του θα μας βοηθήσει σε ένα ταξίδι εξερεύνησης των σχημάτων, των χρωμάτων, των υλικών. Θα κινηθούμε μέσα στο χώρο και θα παρατηρήσουμε πώς το εξωτερικό συνομιλεί με το εσωτερικό, πώς οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο χώρο και αλληλεπιδρούν. Θα εξερευνήσουμε τις γραμμές, το φως και τη σκιά. Θα χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο τα μάτια μας, αλλά όλες μας τις αισθήσεις και θα δημιουργήσουμε έργα τέχνης ατομικά και ομαδικά μέσα στο χώρο, με αφορμή το χώρο, τη μουσική και κίνηση…

Αναλυτικότερα:
Ημέρα 1: Εξερευνούμε το χρυσό στοιχείο του χώρου και φτιάχνουμε μια «χρυσή» σύνθεση.
Ημέρα 2: Παίζοντας με το φως και τη σκιά αφήνουμε το σημάδι μας στο χώρο.
Ημέρα 3: Ψάχνουμε παντού για χρώματα, σχήματα και αντανακλάσεις (πρίσματα).
Ημέρα 4: Τι ήχους ακούμε γύρω μας; Μπορούμε να τους ζωγραφίσουμε;
Ημέρα 5: Χορεύοντας και χρησιμοποιώντας το σώμα μας φτιάχνουμε μια ζωγραφιά.
Διάρκεια:
Δευτέρα 18 - Παρασκευή 22 Ιουνίου
Δευτέρα 25 - Παρασκευή 29 Ιουνίου
Δευτέρα 2 - Παρασκευή 6 Ιουλίου
Δευτέρα 9 - Παρασκευή 13 Ιουλίου 
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00 (με μικρό διάλειμμα)
Απευθύνεται σε:
παιδιά 5-7 ετών
Προϋποθέσεις:
Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε έναν από τους κύκλους. Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την εικαστικό Christina Mabger. 
H συνάντηση του κύκλου που σχετίζεται με τη μουσική θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη μουσικό Αθηνά Καφετζή, ενώ αυτή με το χορό σε συνεργασία με τη χορεύτρια Νικολέτα Καρμίρη.
ημιουργούμε ομαδικά σε μεγάλη κλίμακα!
18 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 201210:00-13:00 Σε διάφορους χώρους της Στέγης
Καλοκαιρινά εργαστήρια στη Στέγη!
Δουλεύουμε ο καθένας μεμονωμένα και μετά όλοι μαζί συλλογικά με ένα κοινό εργαλείο για έναν κοινό σκοπό. 
Κολάζ, ζωγραφική σε διαφορετικές επιφάνειες, site-specific γλυπτική! Καλοκαίρι στη Στέγη για μικρούς καλλιτέχνες 8-12 ετών.

Αναλυτικότερα:

Εβδομάδα 1 
Το Κολάζ του δρόμου

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στο πώς μία ομάδα παιδιών μπορεί να φτιάξει μία εικαστική σύνθεση από διαφορετικά υλικά. Το κάθε παιδί, δουλεύοντας χωριστά αλλά και ομαδικά, καλείται να συμβάλει σε μία σύνθεση η οποία θα καταλήξει σε κάποια μεγάλη επιφάνεια τοίχου. Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, εικόνες από περιοδικά, φωτογραφίες, σχέδια και χρωματιστά χαρτιά μπορούν να αποτελέσουν υλικά για ένα ομαδικό έργο, σε ένα κολάζ δρόμου. Τις τρεις πρώτες ημέρες που αποτελούν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, τα παιδιά καλούνται να συλλέξουν το υλικό που τους ενδιαφέρει, να φωτογραφίσουν το ένα το άλλο, να ζωγραφίσουν και να «τροποποιήσουν» τα υλικά τους σαν μονάδες μέσα στο σύνολο. Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, καλούνται να συνθέσουν μέσα στο εργαστήριο την εικόνα τους, σαν ομάδα πλέον, και στην τελική φάση θα κληθούν να τοποθετήσουν τη σύνθεσή τους με τη βοήθειά μας.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικαστικό Ανδρέα Κασάπη.

Εβδομάδα 2
Δημιουργώντας έναν graffiti-character 

Ποιος είναι ο «χαρακτήρας» που θέλεις να δημιουργήσεις και πώς επιλέγεις να τον δείξεις ζωγραφίζοντάς τον; Το καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά με τίτλο «Δημιουργώντας ένα graffiti-character» περιλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων. Σε πρώτο επίπεδο, το κάθε παιδί ξεκινά με την ανάλυση και τη σύλληψη των στοιχείων που θα δημιουργήσουν το δικό του, μοναδικό graffiti-character. Τι στοιχεία-χαρακτηριστικά επιλέγουμε για το χαρακτήρα μας (τι φοράει, τι κρατάει, κλπ.) και γιατί; Από το προσχέδιο και την προετοιμασία, στην τελική εφαρμογή με πινέλο και ακρυλικά σε μεγάλη κλίμακα στον τοίχο, με τη βοήθεια των street artists. Η δημιουργία ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα, εκτός από καλλιτεχνική μορφή έκφρασης, αποτελεί και μια ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας, με την αμεσότητα και τη δυναμικότητα ως κυρίαρχα στοιχεία των characters. Οι νεαροί character designers θα πειραματιστούν με τις απαραίτητες τεχνικές και τεχνοτροπίες, θα δημιουργήσουν ταυτότητα για το χαρακτήρα τους, ενώ θα προσεγγίσουν την έννοια του δημόσιου χώρου και τη δημιουργική παρέμβαση σε αυτόν.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τους street artists-αρχιτέκτονες b., ozmaκαι spit.

Εβδομάδα 3
Ένα γλυπτό ίσα με το μπόι μου! 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο γλυπτό, το οποίο θα συνομιλεί με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Στέγης. Στην αρχή θα παρατηρήσουμε με προσοχή τις γωνίες και τις λεπτομέρειες του εσωτερικού του κτιρίου και με τα χέρια μας θα ψηλαφίσουμε τις διαφορετικές φόρμες για  να καταλάβουμε τα  σχήματα, τις  διάφορες υφές και τα χρώματα που έχουν τα διαφορετικά υλικά. Μετά, με πολύ απλά και καθημερινά υλικά, όπως χαρτόνι, ύφασμα, σπάγκο, κόλλα, ξύλο, ταινία, θα δημιουργήσουμε τις δικές μας φόρμες και επιφάνειες. Θα δουλεύουμε όλη την ώρα όλοι μαζί,  χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα μας για να δώσουμε σχήμα στα υλικά και να φτιάξουμε μορφές πιο μεγάλες από εμάς. Στο τέλος, θα συνθέσουμε με αυτές ένα πολύ μεγάλο γλυπτό που θα το στήσουμε περίοπτο στο φουαγιέ της Στέγης. Τα σώματά μας συμμετέχουν και αυτά, γίνονται μέρη του γλυπτού, κρατώντας καμιά φορά κομμάτια της σύνθεσης, ενώ οι σκάλες και τα πεζούλια θα μας βοηθήσουν να το στηρίξουμε.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την εικαστικό Ντόρα Οικονόμου.

Εβδομάδα 4
Χρώμα με θέα την πόλη 

Ένα διαδραστικό εικαστικό εργαστήριο, με τη γοητεία της δημιουργίας και με γνώμονα την καλλιτεχνική ανακάλυψη. Τα παιδιά του εργαστηρίου με θέμα συζήτησης την πόλη, θα σχεδιάσουν στοιχεία της πόλης τους όπως «είναι» και όπως «θα ήθελαν ιδανικά να είναι». Τι μας αρέσει στην πόλη μας; Τι λείπει από το τοπίο που μας περιβάλλει; Πώς εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό δημιουργικά; Τα παιδιά, έχοντας την τύχη να βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Στέγης, το οποίο περιβάλλεται από γυαλί, θα έχουν τη δυνατότητα παρατηρώντας ανεμπόδιστα το έξω, να συνομιλήσουν μαζί του. Στη συνέχεια σαν ομάδα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της υαλογραφίας, θα ζωγραφίσουν τη δική τους ιδανική πόλη πάνω στους «γυάλινους τοίχους» της Στέγης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικαστικό Μανώλη Αναστασάκο.
Διάρκεια:
Δευτέρα 18 - Παρασκευή 22 Ιουνίου
Δευτέρα 25 - Παρασκευή 29 Ιουνίου
Δευτέρα 2 - Παρασκευή 6 Ιουλίου
Δευτέρα 9 - Παρασκευή 13 Ιουλίου 
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00 (με μικρό διάλειμμα)
Απευθύνεται σε:
παιδιά 8-12 ετών
Προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου. 
Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου