Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΟΥ





Τη σχολική χρονιά που πέρασε, το «Ίδρυμα ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» σχεδίασε και πραγματοποίησε, ένα θαλασσινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με γενικό τίτλο «μαθαίνω την θάλασσα-ανοίγω τους ορίζοντές μου». Σε αυτό εντάχθηκαν δυο εκπαιδευτικές δράσεις η «Θαλασσοπορεία» και το «Αιγαιοπελαγίτικο καραβοσκάρωμα».

Το πρόγραμμα «Θαλασσοπορεία» πραγματοποιήθηκε στο ιστιοφόρο του Ιδρύματος «ΜΑΝΙΑ» και το «Αιγαιοπελαγίτικο καραβοσκάρωμα» στις εγκαταστάσεις  του Ιδρύματος και στο ναυπηγείο του καραβομαραγκού. Τα εν λόγω προγράμματα παρακολούθησαν περισσότερα από 65 παιδιά, μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και μαθητές του Γυμνασίου.

Στις 16 Ιουνίου τρέχοντος έτους και ώρα 20:00 στο αίθριο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, Μ. Λιβανού 51 στην Χίο, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των διπλωμάτων στα παιδιά που συμμετείχαν στα προγράμματα.

Με την ευκαρία αυτή, ο Καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του Ε.Μ.Π.  κύριος Πέτρος Καρύδης θα παρουσιάσει το θέμα: «Η εξέλιξη του σχεδιασμού της κατασκευής του πλοίου κατά την περίοδο της ξυλοναυπηγικής».

Ο κ. Καρύδης διδάσκει σχεδιασμό και ανάλυση της μεταλλικής κατασκευής του πλοίου στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του ΕΜΠ, κάνοντας χρήση των αρχών της μηχανικής, με χρήση νηογνωμόνων, καθώς και με χρήση αριθμητικών μεθόδων. Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό της απόκρισης της μεταλλικής κατασκευής υπό στατικές και δυναμικές φορτίσεις, την αντοχή του πλοίου στο σύνολό του καθώς και την θεωρία αξιοπιστίας ναυπηγικών κατασκευών.

Εχει δημοσιεύσει άρθρα στα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά που αφορούν τη στατική των ναυπηγικών κατασκευών, την μηχανική των κατασκευών και έχει συμμετάσχει σε ένα αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΓΓΕΤ, την Ευρωπαική Ενωση, ιδιωτικούς φορείς και το Ε.Μ.Π. Την τρέχουσα περίοδο είναι μέλος της επιτροπής Ultimate Strength του ISSC (International Ship Structures Congress).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου