Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

SEA ORBITER- ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ


Θα



  τις Θα μπορούσε να είναι ένα εξωγήινο σκάφος ή μια νέα έκδοση του «Ναυτίλου» του Captain Nemo από το βιβλίο του  Ιούλιο Βερν «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ζωντανό με επιβάτες και πλήρωμα πλοίο-εργαστήριο που θα μπορούσε να εξερευνήσει τις θάλασσες και μάλιστα σύντομα,μόλις στα τέλη του επόμενου χρόνου.

Ονομάζεται SeaOrbiter και είναι  το υποβρύχιο, τμήμα του ερευνητικού σκάφους που είναι δημιουργία του Γάλλου αρχιτέκτονα Jacques Rougerie. Σήμερα το κεντρικό περίπτερο της Γαλλίας στην EXPO 2012 στην πόλη Yeosu της Νότια Κορέα, φιλοξενεί την ιδέα του Γάλλου αρχιτέκτονα ενώ έχουν περάσει σχεδόν 12 χρόνια από τότε ήταν μια απλή ιδέα. Η Γαλλία ολοκλήρωσε πρόσφατα την βιομηχανική φάση του σχεδιασμού και η ολοκλήρωση της  κατασκευής του είναι προγραμματισμένη για το μήνα Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Αναμένεται να κοστίσει περίπου $ 43 εκατ. και όταν ολοκληρωθεί, θα είναι 58-μέτρα σε ύψος, ψηλότερο από Στήλη του Νέλσονα, ένα μνημείο στο Λονδίνο ενώ όταν ξεκινήσει τα ερευνητικά του ταξίδια, το 50% περίπου του σκάφους θα είναι κάτω από την ίσαλο γραμμή, επιτρέποντας την συνεχή μελέτη υποβρύχια.
Ένας από τους πρώτους χρήστες θα είναι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσουν τον ωκεανό με ένα νέο τρόπο, αφού κυρίως το εργαστήριο θα αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο κάτω από τη θάλασσα, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους που εργάζονται μέσα στο εργαστήριο να ζήσουν κάτω από τη θάλασσα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να παρατηρήσουν και να αναλάβουν αποστολές έρευνας, όπως την θαλάσσια βιολογία, την ωκεανογραφία και τα ζητήματα του κλίματος.
Η έμπνευση του Rougerie για το SeaOrbiter προέρχεται από τις εξερευνήσεις του πασίγνωστου Γάλλου εξερευνητή  των ωκεανών Jacques Cousteau (Ζακ Κουστώ), αλλα και από το πειραματικό εργαστήριο Tektite μια υποβρύχια κάψουλα που χρησιμοποιήθηκε από την ωκεανογράφος Sylvia Earle το 1969. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή  το πλοίο αναμένεται να μεταβεί στο Μονακό , το ίδιο μέρος όπου και ο Ζακ Κουστώ ξεκινούσε τις αποστολές του.
 αποστολές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου