Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ






Σ
ε επικύρωση της απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το πρόστιμο αφορά την παράλειψη από πλευράς του υπουργείου για τη λήψη των μέτρων εκείνων προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα των πρώην τροφίμων του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Θηλέων Παπάγου, τα οποία ήταν σκορπισμένα στον αφύλακτο και εγκαταλειμμένο χώρο του σωφρονιστικού ιδρύματος, το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπ. Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, το Μάρτιο του 2007, δημοσιογράφος (ο οποίος μεταγενέστερα δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ) ενημέρωσε την Αρχή ότι στους χώρους του Ιδρύματος υπήρχαν διάσπαρτα έγγραφα από αρχεία προσωπικών δεδομένων πρώην τροφίμων του.
Η Αρχή χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε ελεγκτές του για να διαπιστώσει εάν οι καταγγελίες ευσταθούν. Να σημειωθεί ότι το επίμαχο Ίδρυμα έχει παύσει να λειτουργεί από το 1997.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι όλες οι πόρτες του Ιδρύματος ήταν ανοικτές και η είσοδος ελεύθερη, δεν υπήρχε φύλακας, ενώ τα ευρήματα, όπως σύριγγες, απορρίμματα, συσκευασίες τροφίμων κ.λπ., μαρτυρούν ότι τους χώρους του Ιδρύματος τους χρησιμοποιούν άστεγοι και ναρκομανείς.
Επίσης, οι ελεγκτές βρήκαν σκόρπιες ταυτότητες των τροφίμων, στις οποίες αναγράφονται και δεδομένα υγείας, μεγάλος αριθμός ατομικών φακέλων των τροφίμων με λεπτομέρειες για τη σωματική και ψυχική υγεία τους, το ποινικό ιστορικό τους, την προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά τους. Επίσης, βρέθηκαν άλμπουμ με φωτογραφίες των τροφίμων με επισκέπτες κ.λπ.
Συνολικά δέκα χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του Ιδρύματος, βρέθηκαν περισσότερα από 1.000 έγγραφα που αφορούσαν περίοδο μεγαλύτερη των 20 ετών.
Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ενώπιον της Αρχής ότι η κατάσταση αυτή στο επίμαχο Ίδρυμα δεν οφείλεται σε πλημμελή φύλαξη, αλλά σε παράνομες ενέργειες τρίτων προσώπων, τις οποίες αγνοούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς η Αστυνομία ή ο δήμος δεν ενημέρωσαν σχετικά το υπουργείο. Ακόμη, το υπουργείο υποστήριξε ότι η Αρχή εισήλθε στον χώρο του Ιδρύματος και συνέλεξε έγγραφα χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία κατασχέσεως και χωρίς να συνταχθεί σχετική έκθεση με την παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου.
Κατόπιν αυτών η Αρχή επέβαλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς παρέβη την υποχρέωση επιμελούς φύλαξης αρχείου με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων τροφίμων του επίμαχου σωφρονιστικού Ιδρύματος, όπως επίσης το υπουργείο δεν φρόντισε να αποφύγει αμελείς ενέργειες. Η παράβαση αυτή των υποχρεώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την Αρχή, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί κίνδυνος διάδοσης των προσωπικών δεδομένων σε τρίτους.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1622/2012 απόφασή τους απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου