Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ




Συναντήθηκε, την Τετάρτη 23/5/2012, το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Χ, Κίττα και συζήτησαν τα εκκρεμή επείγοντα προβλήματα του κλάδου των ιατρών και της περίθαλψης, μέσα στα πλαίσια των περιορισμένων δυνατοτήτων της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.
1. Ετέθησαν υπ' όψιν του Υπουργού, οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της χώρας, με τις μεγάλες ελλείψεις, τις απλήρωτες εφημερίες των ιατρών για μήνες τώρα και τους παρεπόμενους κινδύνους της περίθαλψης.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι ήδη, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες εξασφαλίστηκε ποσό 90.000.000 €, για την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων το επόμενο διάστημα και ότι δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την πληρωμή των εφημερίων.
2. Το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, το πρόστιμο του 1€ από 1/6/2012 για κάθε χειρόγραφη συνταγή και της εφαρμογής της αναγραφής της δραστικής ουσίας με τη χορήγηση του φθηνότερου γενόσημου, για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες από 1/6/2012, συζητήθηκαν ευρύτατα για αναζήτηση λύσεων.
Ο Υπουργός δήλωσε γνώστης της ανεπάρκειας του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υποσχέθηκε αναστολή του προστίμου του 1€ και τη δυνατότητα χειρόγραφης συνταγογράφησης με παράλληλη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής σάρωσης των συνταγών.
Λόγω αδυναμίας προμήθειας με ενιαίου τύπου συνταγολόγια του ΕΟΠΥΥ, ζητήσαμε τη χρησιμοποίηση των ατομικών μας συνταγολογίων. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα αυτή.
Επίσης, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας - Κοιν. Ασφάλισης θα εξεταστεί το θέμα εφαρμογής της δραστικής ουσίας - φθηνότερου γενόσημου, που φέρει επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους.

3. Ζητήθηκε η αναστολή της ένταξης του κλάδου υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τέλους του 2012, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα αυτόνομης βιωσιμότητας.
Ο Υπουργός είναι θετικός στην πάρα πάνω κατεύθυνση και θα ενεργήσει σχετικά.

4. Εξετάστηκε η εξόφληση και ο συμψηφισμός οφειλών προς τους γιατρούς από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις οφειλές των γιατρών προς το κράτος, εφορία κλπ.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό, αποτελεί γενικότερο δημοσιονομικό πρόβλημα, θα συζητηθεί με τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας και με τον Πρωθυπουργό, μέσα στα πλαίσια και της χρηματοδότησης μέσω της δανειακής σύμβασης.

Επίσης, δήλωσε ότι κατά το διάστημα των ολίγων ημερών μέχρι τις εκλογές, θα εργασθεί σε κατεύθυνση δρομολόγησης λύσεων, μέσα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες στα εκκρεμή επείγοντα προβλήματα, οι οποίες θα βοηθήσουν το έργο της Κυβέρνησης, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου