Τρίτη 22 Μαΐου 2012

TO HMEΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΚΗ




Χορός εκατομμυρίων, με τον Άκη να συνομιλεί με τους συγκατηγορούμενούς του για εκατομμύρια σαν να είναι… μαρουλόφυλλα! Ο Άκης Τσοχατζόπουλος σημείωνε τα πάντα. Και είναι ο ίδιος του ο γραφικός χαρακτήρας που τώρα τον “καίει”. «Κάλυψε άμεσα την οφειλή σου και τα υποσχεμένα 900 000 ευρώ. Ξεκίνα τώρα με δυο-τρεις κατοσταριές και μέσα στον μήνα τον άλλο τα υπόλοιπα». Σε αυτό το πνεύμα….
κινούνται οι χειρόγραφες σημειώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου στα ημερολόγια-φωτιά που έχει στα χέρια της η ελληνική δικαιοσύνη.
Ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός «γράφει» σε αυτό το ύφος, σε δεκάδες σημειώματα, στον πρώην γενικό γραμματέα Αμυνας Γιάννη Σμπώκο από τον οποίο ζητάει να του επιστρέψει ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ: «Γιάννη, εσύ ξέρεις. Δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατάς. Είναι μια παλιά επιτυχής συνεργασία μας, με σοβαρά αποτελέσματα…» γράφει σε μια από τις χιλιάδες σελίδες που κατασχέθηκαν από τις Αρχές εκείνο το πρωινό της 11ης Απριλίου που συνελήφθη.
Τα χρήματα που παρακρατούσε ο Γιάννης Σμπώκος απασχολούσαν έντονα τον πρώην υπουργό, ο οποίος επανέρχεται συχνά στο θέμα: «Γιάννης δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατήσεις ! Εσύ δεν είσαι κλέφτης ! Δεν είσαι απατεώνας ! Εφερες τα χρήματα ;». Σε κάποιο σημείωμα, μάλιστα, ο Ακης επικαλείται τη δεινή του οικονομική κατάσταση ζητώντας από τον Σμπώκο να του φέρει πίσω τα χρήματα.
Οπως προκύπτει από το αρχείο του πρώην υπουργού, οι δυό τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010 είχαν συμφωνήσει να σταλεί σταδιακά το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Βέβαια, σε κανένα χειρόγραφο σημείωμα δεν γίνεται λόγος για την προέλευση των χρημάτων αλλά ο Ακης τα απαιτεί:
«Γι’ αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος, φέρε αμέσως τα χρήματα».
Ο Ακης, όπως γίνεται σαφές από τα σημειώματα προσδοκούσε παρέμβαση της Δικαιοσύνης και γράφει στον Σμπώκο προκειμένου να τον πείσει:
«Φρόντισε να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός διαμεσολαβητής να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη», χωρίς ωστόσο να προκύπτει αν αυτός ο διαμεσολαβητής υπήρχε ή τον αναζητούσε.
Στο λεπτομερές ημερολόγιό του ο κ. Τσοχατζόπουλος αποφεύγει επιμελώς να αποκαλύψει την προέλευση των χρημάτων. Ωστόσο, αποκαλύπτει με τον πιό σαφή τρόπο τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του. Οι σημειώσεις αποδεικνύουν, μάλιστα, ότι οι δυό τους είχαν στενές σχέσεις και γνώριζε ο ένας πολλά για τη δράση του άλλου πριν τα «σπάσουν» για τα χρήματα. Το ημερολόγιο είναι προφανές ότι «καίει» τον Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος ελέγχεται ήδη ποινικά για την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.
Οι επίμαχες σημειώσεις δεν έχουν συγκεκριμένη χρονολογία και οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί ο Ακης περιέγραφε τόσο αναλυτικά τις σκέψεις και τις κινήσεις του.
Οι λεπτομέρειες με τις οποίες ο πρώην υπουργός περιγράφει τη ροή χρήματος είναι αποκαλυπτικές : «Ξέρουμε και οι δυό μας τι χρήματα και από που στείλαμε με σένα έξω. Πριν δυο χρόνια σου πρότεινα αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας. Αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσουμε. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες, των 900 000 ευρώ που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, γιορτές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για μένα. Γι’αυτό κάλυψε άμεσα την οφειλή σου…».
Δεν καταγράφονται, ωστόσο, ονόματα παρά μόνο γεγονότα και σκέψεις: «Εδώ και δέκα μέρες κάτι «νέο». Υφίσταμαι απειλή και απαίτηση «εξόδου»! από κοντά όμως αυτά ! Ερχονται και άλλες εξελίξεις, όπως γνωρίζουμε».
Ιδού λοιπόν, το περιβόητο ημερολόγιο του Άκη Τσοχατζόπουλου:
Αναφερόμενος στον «Γιάννη» εξηγεί πως το ποσό ήταν ένα εκατομμύριο «που συμφωνήθηκε και αποδέχθηκα επίσημα από τους διοικητές σου» και από το οποίο πήρε μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ.
Ακόμη ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Γιάννη, βρίσκομαι σε απελπιστική κατάσταση. Η μη επιστροφή των χρημάτων είναι παλιανθρωπιά. Φέρε για αρχή δυο – τρεις κατοστάρες. Δεν μπορώ να πληρώσω τους ανθρώπους».
Οπρώην υπουργός αναφέρεται σε χρήματα από «επιτυχή» συνεργασία που είχε με το πρόσωπο αυτό τα έτη 1997 – 1998 και 1998 – 2000, ενώ κάπου προσθέτει και την 4ετία 2000 – 2004 και σημειώνει:
«Πριν δύο χρόνια σου πρότεινα, αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας – (σ.σ. αναφέρει τα έτη) – και αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσεις. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις σου και τις συμφωνίες των 900 χιλιάδων ευρώ, που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, αρχές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για εμένα. Με ζημίωσες σχεδιασμένα, γιατί κάθε μήνα κάλυπτα τα “υποσχόμενα” από το απόθεμα μου».
Σε άλλο σημείο ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει, απευθυνόμενος και πάλι στον άλλοτε συνεργάτη του: «Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές στο ένα και στο άλλο σημείο του κόσμου. Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία». Δίπλα σε αυτήν τη φράση υπάρχει σημείωση που αναφέρει «10 ε» και ακριβώς πιο κάτω συνεχίζει:
«Ξέρουμε και οι δυο μας, τι χρήματα και από που στείλαμε με σένα έξω. Μου έλεγες ότι οι άνθρωποι έξω, που αυτοί έβαλαν τις υπογραφές τους, εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές με την Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε, να τους απαλλάξουμε».
Σε ένα σημαντικό επίσης σημείο των σημειώσεων του πρώην υπουργού που αφορούν τον πρώην συνεργάτη του γίνεται αναφορά σε «μεσολαβητή» που βρήκε: «Φρόντισα -γράφει- επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός «μεσολαβητής» να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στην Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».
Για το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιες σημειώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε «διαρκή υπονόμευση» από το 2004 έως το 2007.
Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αποκωδικοποίηση των σημειώσεων του πρώην υπουργού θα φέρει ενώπιον του ανακριτή νέα πρόσωπα με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο απαγγελίας και άλλων αδικημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου