Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ





Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη του Στέφανου Μάνου στη Free Sunday και τον Νίκο Παπαδημητρίου
Η αριθμητική λογική λέει ότι ο συνασπισμός των πολιτικών κινήσεων Δημιουργία Ξανά!, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία θα είναι μέσα στη Βουλή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Το αν θα είναι κιόλας, είναι κάτι που περνά από την ψήφο των πολιτών βεβαίως.

Ο πρόεδρος της Δράσης και εκ των επικεφαλής (μαζί με τον Θ. Τζήμερο) του συνασπισμού αυτού προβλέπει μετεκλογικά μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της στασιμότητας, όπως καταγγέλλει. Γι’ αυτό και αναγορεύει ως βασικό αντίπαλό του το κόμμα του Α. Τσίπρα, που «οδηγεί την Ελλάδα εκτός Ευρώπης». Για το νέο μόρφωμα που ίδρυσε, υποστηρίζει ότι αποτελεί επιλογή για τους εκατοντάδες χιλιάδες θυμωμένους με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, φιλοευρωπαίους όμως, ψηφοφόρους. Ο Στέφανος Μάνος κατηγορεί, τέλος, τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο γιατί πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο να αλλάξει ο λαός παρά τα κόμματά τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ποιος τελικά είναι ο αντίπαλός σας στις εκλογές, κ. Μάνο; Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια! Κατά την εκτίμησή μου, το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μνημόνιο, αλλά το γεγονός ότι έχει αναλάβει το ρόλο του προστάτη του δημοσιοϋπαλληλικού και πανεπιστημιακού κατεστημένου, των δύο κατεστημένων που με τις συντεχνίες τους έχουν καθηλώσει την Ελλάδα στον πάτο. Η ουσία του προβλήματος που μας οδηγεί στην καταστροφή βρίσκεται στην εμμονή για στασιμότητα και διατήρηση αυτών των κατεστημένων. Με το λόγο και τις πρακτικές τους αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τίποτα και δεν θα προχωρήσουν σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να μη χαλάσει η βολή τους, εις βάρος των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασιφανώς εμποδίζει το σπάσιμό τους και οδηγεί έτσι την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Γι’ αυτό είναι ο βασικός μας αντίπαλος. Πιστεύουμε ότι για την ανάπτυξη και την ευημερία του ελληνικού λαού πρέπει να ανοίξουν τα δύο αυτά κατεστημένα, να μικρύνουν, να αναβαθμιστούν και να πάψουν να λειτουργούν με γνώμονα τα συντεχνιακά συμφέροντα, τα συμφέροντα των λίγων.

Η κ. Μπακογιάννη, με την οποία ήσασταν σε ανοιχτή γραμμή, συμφώνησε με τη ΝΔ. Εσείς γιατί όχι;
Διότι οποιαδήποτε συμφωνία έχει δύο μέρη που συμφωνούν. Μολονότι επισκέφθηκα τον κ. Σαμαρά πριν από δύο εβδομάδες για να του εκθέσω τις ιδέες μου, η ΝΔ δεν έδωσε οποιαδήποτε συνέχεια, αλλά ο κ. Σαμαράς επανέφερε στη ΝΔ την κ. Μπακογιάννη και δυο-τρεις βουλευτές της (πρώην βουλευτές της ΝΔ), ενεργοποίησε τον κ. Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη και προσεταιρίστηκε δυο-τρεις βουλευτές του ΛΑΟΣ. Στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής δημοσιεύτηκε και η πρόσθετη πληροφορία ότι ο κ. Καραμανλής πρόβαλε βέτο στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας. Είναι φανερό ότι η στρατηγική της ΝΔ είναι ο προσεταιρισμός οπαδών της Δεξιάς έως και της άκρας Δεξιάς. Σε αυτή τη στρατηγική, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω θέση.

Μείον 3 εκατ. ψηφοφόροι

Αντίπαλοί σας υποστηρίζουν ότι κάθε ψήφος στο κόμμα σας, αλλά και σε άλλα μικρά κόμματα της ευρύτερης παράταξης, είναι εμμέσως ψήφος στον Α. Τσίπρα, υπό την έννοια ότι είναι μια ψήφος λιγότερη από τη ΝΔ, που ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση. Τι λέτε; Σας ανησυχεί το πολωτικό κλίμα που διαμορφώνεται;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2009 και 2012 έχασαν 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ο συνασπισμός Δημιουργίας Ξανά! και Δράσης στη Βουλή είναι η μοναδική επιλογή φιλοευρωπαϊκής σταθερότητας και μεταρρύθμισης για τους εκατοντάδες χιλιάδες που, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, εξακολουθούν να αρνούνται να ξαναψηφίσουν τα κόμματα που τόσο τους απογοήτευσαν. Χωρίς να είναι αυτή η βασική πρόθεσή μας, η παρουσία μας στη Βουλή στερεί τον ΣΥΡΙΖΑ από τις θυμωμένες ψήφους φιλοευρωπαίων που αρνούνται να ξαναψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έμμεσα ευνοεί τη ΝΔ.

Έστω ότι περνάτε το κατώφλι του 3% και είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα. Σας καλεί λοιπόν ο Α. Σαμαράς να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση. Ποια θέματα είναι στην κορυφή της… κυβερνητικής ατζέντας σας;
Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και το πανεπιστήμιο. Οι δύο χώροι που καταδικάζουν σε ακινησία και μιζέρια την Ελλάδα και προστατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπουμε ότι μετεκλογικά, στην κυβέρνηση, θα έρθουμε σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της στασιμότητας.

Το λάθος των Σαμαρά-Βενιζέλου

Η πρότασή σας για συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών, όπως είπατε, κομμάτων και η επαφή που κάνατε με τον Ευ. Βενιζέλο για το σκοπό αυτό πού σκάλωσε τελικά;

Για το πού σκάλωσε και γιατί σκάλωσε μπορώ να κάνω υποθέσεις. Δεν ξέρω. Ενημέρωσα τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Και οι δύο προτίμησαν να μη δώσουν συνέχεια. Και οι δύο, προφανώς, προτιμούν να εμφανιστούν στις εκλογές όπως περίπου εμφανίστηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σκέφτονται, υποθέτω, ότι είναι πιο εύκολο να αλλάξει ο λαός παρά τα κόμματά τους. Νομίζω ότι κάνουν ένα ακριβό λάθος.

Είχαμε όμως τη συνένωση των δυνάμεων της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά!. Επί τη ευκαιρία, πώς προέκυψε το όνομα Συνασπισμός Δημιουργία Ξανά; Κάποιοι παρατήρησαν αφενός ότι δεν υπάρχει η Δράση σε αυτό, αφετέρου ότι κλέβετε τη λέξη Συνασπισμός. Τι απαντάτε;
Το Δημιουργία Ξανά εκφράζει τις επιδιώξεις της Δράσης. Δεν γνώριζα ότι η λέξη «συνασπισμός» ανήκει σε κάποιον. Εκφράζει μια συγκεκριμένη κατάσταση που περιγράφεται στον εκλογικό νόμο. Συμμετέχουμε στις εκλογές ως συνασπισμός κομμάτων και λέμε αυτό ακριβώς που κάνουμε. Σε αντίθεση με άλλους, που χρησιμοποιούν τη λέξη χωρίς να είναι πράγματι συνασπισμός, αλλά ένα αρχηγοκεντρικό μόρφωμα.

Και το ζήτημα με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία και τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο;
Ποιο ζήτημα; Ο συνασπισμός μας αποτελείται από τρία κόμματα: Δημιουργία Ξανά!, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Θέλω να θέσω υπόψη σας κάτι που μας είπε ο κ. Τζήμερος στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας μία εβδομάδα πριν. Είχε πει: «Η κουλτούρα μας δεν έχει καμία σχέση με την κουλτούρα των άλλων, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δράσης συμπεριλαμβανομένων». Πώς τα βρήκατε τώρα λοιπόν και διεκδικείτε από κοινού την ψήφο των συμπολιτών μας;
Συνεργαζόμαστε Δράση και Δημιουργία Ξανά! για να μπούμε στη Βουλή. Ασφαλώς έχουμε διαφορές, τις οποίες διατηρούμε. Μας ενώνει όμως και μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές επιδιώξεις: Ευρώπη, κυβερνητική σταθερότητα, βαθιές μεταρρυθμίσεις. Μας ενισχύει επίσης το γεγονός ότι το στελεχιακό δυναμικό μας, οι υποψήφιοί μας, είναι όλοι φτιαγμένοι στο ίδιο καλούπι. Δεν προέρχονται από κομματικούς σωλήνες. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι εμείς μπορούμε και κάνουμε ό,τι δεν μπορούν να κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: Free Sunday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου