Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ DOWINLOAD ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών μπαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα«φρένο» στο παράνομο download οπτικοακουστικού υλικού.
Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων από τους παρόχους ίντερνετ, για παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το φαινόμενο, για παράδειγμα, του «μπλοκαρίσματος» της ιστοσελίδας Pirate Bay στο εξωτερικό, θα αρχίσει να εμφανίζεται σταδιακά και στην Ελλάδα, με τους παρόχους ίντερνετνα είναι υπεύθυνοι για την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε σελίδες παρόμοιου υλικού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με την απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων ώστε να υποχρεωθούν, εκτός άλλων, οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.
Η απόφαση αφορά τα site ellinadikο.cοm και music-bazaar.cοm και θα γίνεται με δύο τρόπους:
1) Εφαρμογή κατάλληλων φίλτρων στους δρομολογητές (routers) των ISPs ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε κίνηση καταλήγει σε συγκεκριμένη IP.
2) Εφαρμογή κατάλληλης ανακατεύθυνσης, μέσω τροποποίησης των DNS εγγραφών στους nameservers του κάθε ISP ώστε, ώστε τα αιτήματα προς συγκεκριμένα domains να καταλήγουν σε διαφορετικούς ιστοτόπους.
Ήδη πάντως, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας με δελτίο Τύπου, πέρα από την καταδίκη της απόφασης, τόνισε ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει κάθε νόμιμο τεχνολογικό μέτρο, ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της επικοινωνίας, του λόγου και της ανταλλαγής ιδεών στο Διαδίκτυο αλλά και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου