Θα μπορούσε να ήταν ανέκδοτο, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μία πραγματικότητα που αντιστρέφει την λογική και ίσως θα έπρεπε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ειδικών εισαγγελέων, αφού εμπλεκόμενο φαίνεται πως είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (βλ. Χρυσοχοΐδης) αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που ενέκριναν την δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα από ελικόπτερα τουρκικής εταιρείας δασοπυρόσβεσης!!!
Φαίνεται πως στην Κατεχάκη ή υπάρχει κοντή μνήμη, ή περίσσεψε η ανικανότητα, ή η βλακεία βρίσκεται στο απώγειό της… Υπάρχει ακόμη μία εξήγηση, σχετική με εξυπηρετήσεις συμφερόντων, που αντικρούονται με τα συμφέροντα της χώρας και ταυτόχρονα εκθέτουν την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια σε ολόκληρη την επικράτεια. Ελπίζουμε πως, εκεί στην Κατεχάκη, θα θυμούνται πως πριν μερικά χρόνια οι Τούρκοι προσπάθησαν να κάψουν ολόκληρη την Ελλάδα και είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη δράση τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα και ενδοχώρα.
Το ΝΑΤΟ αποφασίζει για την δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα!!!
Τουρκική εταιρεία αναμένεται τελικώς να επιλεγεί ως προμηθεύτρια του μεγαλύτερου αριθμού πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα αναλάβουν την κατάσβεση των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση το ερχόμενο καλοκαίρι!
Οι φόβοι που εξέφραζαν υπηρεσιακοί παράγοντες ότι ο νέος τρόπος διαγωνισμού - μέσω νατοϊκής υπηρεσίας - για την ενοικίαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων θα φέρει τουρκική εταιρεία προ των ελληνικών πυλών, επιβεβαιώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.
Η πρόταση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την νατοϊκή υπηρεσία NAMSA, η οποία κατατέθηκε προ μερικών ημερών, είναι να αναλάβουν το έργο της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, τα οποία εκπροσωπεί τουρκική εταιρεία. Αρμόδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν ωστόσο για μια «ορθή επιλογή αφού τα περισσότερα ελικόπτερα που θα εκπροσωπεί η τουρκική εταιρεία θα προέρχονται από την Λευκορωσία με πιλότους από το πρώην ανατολικό μπλοκ και δεν τίθεται θέμα κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας ή άλλες ύποπτες ενέργειες».
Την τελευταία διετία πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για ύποπτες και επιζήμιες συναλλαγές στη διαδικασία ενοικίασης 12 ελικοπτέρων - πέντε βαρέως και επτά μεσαίου τύπου - που αναλάμβαναν το έργο της δασοπυρόσβεσης.
Έτσι οι επιτελείς της Κατεχάκη αποφάσισαν τον σχετικό διαγωνισμό να διεξάγει ο ανεξάρτητος φορέας NAMSA (ΝΑΤΟ Maintenance and Suplly Agency) που ασχολείται με σχετικές στρατιωτικές διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί το αδιάβλητο της συγκεκριμένης επιλογής. Η NAMSA αριθμεί περίπου 1400 υπαλλήλους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και διοικητής της είναι πρώην έλληνας στρατιωτικός.
Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν πληροφορίες ότι αυτή η «ανεξάρτητη διαδικασία από τη NAMSA ίσως φέρει στους ελληνικούς ουρανούς ελικόπτερα τουρκικής εταιρείας που έχει καταθέσει εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση» (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 12 Απριλίου 2012). Μάλιστα το τελευταίο τρίμηνο επιτελείς της Πυροσβεστικής, σε συνεννόηση με την λεωφόρο Κατεχάκη, αναζητούσαν «φόρμουλα» προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της τουρκικής εταιρείας στην ελληνική δασοπυρόσβεση. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό... (γιατί άραγε; υπήρξαν «παρεμβολές» και από ποιούς;)
Η τελική πρόταση που παρέδωσε η NAMSA στους Έλληνες επιτελείς είναι σε πρώτη φάση τα πέντε ελικόπτερα βαρέως τύπου να ενοικιασθούν από μια ρωσική και μια αμερικανική εταιρεία, με συνολικό κέρδος για την χώρα μας - σε σχέση με τις περσινές τιμές - της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Η ΝΑΤΟϊκή υπηρεσία ωστόσο πρότεινε τα επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου να ενοικιασθούν από τουρκική εταιρεία που δηλώνει μεσάζοντας ελικοπτέρων από το πρώην ανατολικό μπλοκ. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, σύμφωνα με την επιλογή της ΝΑΜSA, η προσφορά της τουρκικής εταιρείας είναι οικονομικά αντίστοιχη με αυτή των εταιρειών που ενοικίαζαν μέχρι πέρσι τα ελικόπτερα του ίδιου τύπου.
ΕΥΠ: Αν δεν είναι υπό διάλυση, τότε κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει…
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για αυτήν την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της τουρκικής εταιρείας στην ελληνική δασοπυρόσβεση θα δημιουργήσει πολλές επιπλοκές και παρεξηγήσεις. Πάντως ακόμη και την ύστατη στιγμή στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για την αποφυγή αυτής της νατοϊκής επιλογής.
Εμείς, όμως μαθαίνουμε πως κάποια αρμόδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για μια «ορθή επιλογή αφού τα περισσότερα ελικόπτερα που θα εκπροσωπεί η τουρκική εταιρεία θα προέρχονται από την Λευκορωσία με πιλότους από το πρώην ανατολικό μπλοκ και δεν τίθεται θέμα κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας ή άλλες ύποπτες ενέργειες».
Τί γίνεται; Μπορεί να μας εξηγήσει κανείς πως είναι δυνατόν σε μία τέτοια υπηρεσία, ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος, να υπάρχουν διισταμένες απόψεις και γενικότερα ένα κλίμα «αν δεν βρέξει θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει»;
Είναι δυνατόν, να λειτουργούν σαν παιδική χαρά, τη στιγμή που διακυβεύονται μείζονα εθνικά θέματα από τις πτήσεις ελικοπτέρων τουρκικής εταιρείας;
Πραγματικά, εκεί στην ΕΥΠ πιστεύουν πως η ΜΙΤ δεν θα βάλει δικούς της ανθρώπους στις καμπίνες των συγκεκριμένων ελικοπτέρων;
Είναι δυνατόν να λειτουργούν με ελαφρά καρδιά και να ευελπιστούν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν βρίσκονται (ή δεν θα πάρουν υπό τον έλεγχό τους) πίσω από την συγκεκριμένη τουρκική εταιρεία δασοπυρόσβεσης, προκειμένου να «σκανάρουν» (με ειδικά μηχανήματα) κάθε δυνατή επιφάνεια Ελληνικού εδάφους και φυσικά να εκμεταλλευτούν τις διαβιβαστικές πληροφορίες (μέσω ασυρμάτου) για περιοχές και σημεία ειδικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας που ενδέχεται να ξεσπάσουν πυρκαγιές;
Θα δεχόταν ο διοικητής της σημερινής ΕΥΠ κ. Μπίκας, ένα στοίχημα;
Θα δεχόταν να στοιχηματίσει πως δεν πρόκειται να μπούνε φωτιές στην Σάμο, στο Καστελλόριζο, στην Μυτιλήνη και στον Έβρο;
Γνωρίζει, άραγε, η διοίκηση της ΕΥΠ, πως οφείλει να ενημερώσει για το εθνικά επικίνδυνο -της συγκεκριμένης ανάθεσης- τις πολιτικές αρχές, πέραν του πολιτικού προϊσταμένου κ. Χρυσοχοΐδη;
Κι επειδή τυχαίνει να θυμόμαστε (καλό ή κακό άραγε;) πως ένα σύστημα αγορασμένο GIS (παρακολούθησης των συνόρων μας) από την ΕΥΠ εγκαταλείφθηκε και σήμερα βρίσκεται παρωχημένο, πως τολμάνε κάποιοι να ξοδεύουν χρήματα και να δίνουν στην Άγκυρα την δυνατότητα υποκλοπής σημαντικότατων πληροφοριών που αφορούν την χώρα μας;
Θα κλείσουμε τις ερωτήσεις σε αυτό το σημείο, θέλοντας να πιστεύουμε πως το προσωπικό του υπ. Προστασίας του Πολίτη και οι αρμόδιοι προϊστάμενοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι αρκετά υπεύθυνοι και δεν παίζουν με την εθνική εδαφική ακεραιότητα, ούτε συμμετέχουν σε «παιχνίδια» εις βάρος της χώρας που ορκίστηκαν να υπερασπίζονται έως θανάτου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου