Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

H ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΕ LIVE STREAMING







2500 χρόνια μετά, η πιο διάσημη δίκη της Ιστορίας επαναλαμβάνεται στην Αθήνα, σε live streaming και με σύγχρονες συνθήκες.


Περίπου 2.500 χρόνια μετά, η πιο διάσημη δίκη της Ιστορίας επαναλαμβάνεται, σε live streaming και με σύγχρονες συνθήκες. Το δύσκολο εγχείρημα έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ωνάση και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί θα συναντηθούν διαπρεπείς νομικοί από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι θα κληθούν να επανεξετάσουν τα κοινωνικά και νομικά ζητήματα πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το κοινό, που θα παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία, τόσο από την αίθουσα όσο και μέσω Ιντερνετ.

Αιώνες μετά τον θάνατό του (399 π.Χ.), όμως ο μεγάλος φιλόσοφος ξανακάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Με συναρπαστικές αγορεύσεις και έναν ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, η εκδήλωση έχει στόχο να επανεξετάσει την υπόθεση, με βάση ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες, προσαρμόζοντάς την στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων και σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Απώτερος σκοπός, μέσα από τη διαδικασία και την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων, η επαναπροσέγγιση του Σωκράτη ως φιλοσόφου και η συνεισφορά του στη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Ανάλογη εικονική «δίκη του Σωκράτη» είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι τον Μάιο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, και πάλι με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση. Εκείνη τη φορά, ο Σωκράτης είχε αθωωθεί. Θα αλλάξει άραγε η ετυμηγορία φέτος;

Στη σύγχρονη δίκη υπέρ του Σωκράτους θα επιχειρηματολογήσουν οι δικηγόροι Michael Beloff από την Αγγλία και Patrick Simon από τη Γαλλία, ενώ υπέρ Αθηναίων οι δικηγόροι Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αν. καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών, και δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Τον ρόλο των δικαστών στο πρωτότυπο αυτό δικαστήριο θα έχουν οι: Λόρδος Richard Aikens, δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλλίας (Αγγλία), Sophie–Caroline De Margerie, δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία), Pierre Delvolvi, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας, δρ Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Αννα Ψαρούδα–Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομ. καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλλίας, Francois Terri, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία), Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν (Γερμανία).

Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στην κεντρική σκηνή της Στέγης, στις 6.30 μ.μ. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 5 και 10 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 210–90.05.800. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου