Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ




Xωρίς τα χρήματα που περίμεναν από το Υπουργείο Εσωτερικών  και με σωρεία προβλημάτων καλούνται οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου να οργανώσουν την αντιπυρική  θωράκιση των νησιών.  Η μέχρι στιγμής  αδυναμία του Υπουργείου να εκταμιεύσει το ποσό των 273 εκατ. €, που προοριζόταν για την Πολιτική Προστασία στους δήμους όλης τη χώρας σε συνδυασμό με το παρατεταμένο οικονομικό έμφραγμα των δήμων τους τελευταίους μήνες  καθιστά ανέφικτες ακόμα και στοιχειώδεις παρεμβάσεις όπως η συντήρηση δεξαμενών, πυροσβεστικών οχημάτων, κρουνών και το καθάρισμα από χόρτα επικινδύνων σημείων. Καμπανάκι για την κατάσταση κρούει και η ΚΕΔΑ αναφέροντας με ανακοίνωσή της συγκεκριμένα  πως,  για να λειτουργήσουν οι δήμοι θα πρέπει άμεσα να δοθούν 149 εκατ. ευρώ από την τακτική, μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων, 141 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου, 214 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα (πόροι από την κρατική χρηματοδότηση) και 125 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα από τα αναδρομικά 300 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών. 
Ο δήμαρχος Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης  δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ : «Στην Ικαρία 120 χιλ.€  δόθηκαν πέρυσι για πυροπροστασία. Φέτος δεν βλέπω να τα παίρνουμε σύντομα και δεν ξέρω πραγματικά τι θα γίνει αν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη. Δε μιλάμε για προληπτικές παρεμβάσεις. Η αγωνία μας  πλέον είναι πως θα ανταποκριθούμε αν π.χ. χαλάσει μια αντλία και χρειαστούμε 5.000 ή 10.000 €. Δυστυχώς με τη δεδομένη οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα από το υπουργείο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.»
Ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Βατός είπε: «Εμείς περιμένουμε 463.000 € και α καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις δυσκολίες που θα έχουμε αν δεν έρθουν άμεσα αυτά τα χρήματα. Ευτυχώς ο μηχανισμός που στήσαμε πέρσι παραμένει και δεν είμαστε τελείως απροστάτευτοι και καταφέραμε να εξοικονομήσουμε 100.000 από το περσυνό κονδύλι που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα όμως είναι πάρα πολλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα με φωτεινούς σηματοδότες στην πόλη της Μυτιλήνης και δεν μπορούμε να βρούμε 51.000€ για να κηρύξουμε διαγωνισμό.»
Το θέμα θα φέρει στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ο πρόεδρος  Πολύδωρος Λαμπρινούδης ο οποίος δήλωσε: «και οι πόροι προς τους δήμους και οι προσλήψεις έχουν παγώσει με αποτέλεσμα να είμαστε με δεμένα τα χέρια. Καταφέραμε να εξοικονομήσουμε λίγα χρήματα και δώσαμε σε εργολαβία τον καθαρισμό από χόρτα των δημοσίων χώρων. Θα φέρουμε το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ στις 29 του Μάη και θα αποφασιστεί εκεί τι θα κάνουμε.»
σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου