Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΗΛΩΣΗ ΩΣ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ




Iδρυτική δήλωση ως νέο πολιτικό κόμμα, αντί για συνασπισμός κομμάτων, υπέβαλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ιδρυτική δήλωση, το νέο κόμμα φέρει το όνομα "ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο" με το ίδιο έμβλημα και προβλέπεται ότι διοικείται και εκπροσωπείται από 19μελή διοικούσα επιτροπή που αποτελείται από τους: Αλέξιο Τσίπρα, πρόεδρο του κόμματος και της διοικούσας επιτροπής και τους Εμμανουήλ Γλέζο, Κωνσταντίνο Αθανασίου, Νικόλα Μανιό, Γεώργιο Νικολακάκη, Αντώνιο Νταβανέλλο, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γεράσιμο Σπαθή, Νικόλαο Μπουζάνη, Ιωάννη Θεωνά, Παναγιώτη Λάμπρου, Γεώργιο Σαπουνά, Ευγένιο Αγγελόπουλο, Κωνσταντίνο Πουλάκη, Αλέξανδρο Καλίδη, Σοφία Σακοράφα, Ευσταθία Κωτσάκη, Σπυρίδωνα Κότσια και Δημήτριο Βίτσα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνασπισμός κομμάτων και σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι αμφίβολο το αν θα μπορούσε να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, σε περίπτωση που λάβει την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές. Γιατί αυτό; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούσε αυτοτελές κόμμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 1§1 του ν. 3636/2008 ("εκλογικός νόμος Παυλόπουλου") που τροποποίησε το άρθρο 6 του ν. 3231/2004 ("εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη"), οι 250 από τις 300 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές και έλαβαν ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Οι υπόλοιπες 50 έδρες απονέμονται στο πρώτο "αυτοτελές κόμμα" ή στον πρώτο συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων, εφόσον όμως ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του πρώτου αυτοτελούς κόμματος.

Από την άλλη, ουδέποτε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέκρυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από δώδεκα συνιστώσες-κόμματα. Όλα αυτά βέβαια, μέχρι τη σημερινή εξέλιξη που θα τον καταστήσει "αυτοτελές κόμμα" εν όψη του επόμενου γύρου εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου